01 Nisan 2016 Cuma 17:34

Dünyanın pek çok ülkesinden bilim insanı Canikte buluştu. Canik Belediyesi tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Geçmişten Günümüze Şehir ve Kadın Sempozyumu başladı. Bilim insanları üç gün boyunca şehir ve kadın konulu masaya yatırılacak.

Şehir ve Kadın Sempozyumu Başladı

Canik Belediyesi ve Hıstory Studies Dergisi işbirliğiyle Canik Kültür Merkezi’nde düzenlenen 5. Uluslararası Geçmişten Günümüze Şehir ve Kadın Sempozyumu düzenlenen açılış töreniyle başladı. Başkanlığını Canik Belediye Başkanı Osman Genç’in, Genel Koordinatörlüğünü ise Prof. Dr. Osman Köse'nin yaptığı sempozyuma ABD, Romanya, Sırbistan, Hırvatistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelerden de bilim insanları katıldı.

TOPLUMUN TEMELİ KADİNDİR

Sempozyumun açılış töreninde yaptığı konuşmada kadınların şehirlerin aynası olduğuna vurgu yapan Başkan Osman Genç, “Kadını her zaman ve zeminde, baş tacı eden bir medeniyetin mensuplarıyız. Kadın doğası gereği üretken ve emekçidir. Yeryüzündeki her şey, kadının dokunması ile güzelleşir ve anlam bulur. Dünyada kralları, cumhurbaşkanları, başbakanları kim yetiştiriyor? Anneler yetiştiriyor, kadınlarımız yetiştiriyor. Toplumun temeli aile, ailenin temeli de kadındır. Dolayısıyla mutlu kadın, mutlu toplum demektir. İşte bu nedenle Şehir ve Kadın sempozyumunu düzenliyoruz” dedi.

ŞEHİRLERİN DE RUHU VARDİR

İnsan ile şehirlerin arasında sıkı bir münasebet olduğunu ve şehirlerin insanlara kimlik kazandırdığını ifade eden Genç, “Bir şehir sadece taş, toprak ve çimento ile meydana gelmez. Şehirler insanlar gibidir. Onların da bir geleneği, yaşanmışlıkları vardır. Yani şehirlerin de kendilerine özgü bir ruhu vardır. Şehir, adeta bir ‘kap’tır. İçinde yaşayanlara kendi şeklini verir. Şehir kültürü ancak şehir ahlakıyla oluşur. Şehrin estetiği mimarisi, insanın estetiği ise ahlaktır.  İşte biz Canik Belediyesi olarak aklımızdaki, hayalimizdeki şehri oluşturmanın gayreti içerisindeyiz” diye konuştu.

ŞEHİRLER 18. VE 19. YÜZYİL KAFASİYLA YÖNETİLEMEZ

Şehirleri kalkındıracak olanın yerel yönetimler olduğuna da vurgu yapan Genç, “Aslında bir bakıma belediye başkanları ve meclis üyeleri şehirlerin doktorlarıdır. Sadece beton binalar yaparak bir şehri imar edemezsiniz. Onun içine ahlakı, milli ve manevi değerleri de koymalısınız. 21. Yüzyılda, yani 3. bin yılın başında şehirler yarışıyor. Dolayısıyla şehirlere yön verecek olan yerel yönetimlerdir. 21. yüzyılda belediye başkanlarının başarı kriterleri de değişti. Ülkelerin başarı kriterleri artık şehirlerin başarı kriteri oldu.  Dolayısıyla bunlar belediye başkanlarının da başarı kriteri sayılıyor.  Artık şehirler 19 ve 20. yüzyıl kafasıyla yönetilemez” ifadelerini kullandı.

KADİNLAR İÇİN ÖNEMLİ YATİRİMLAR

En büyük kitle imha silahının cahillik olduğunu dile getiren Genç, şunları söyledi: “Kadınlarımıza yönelik çok önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 8 Mart Aile Okulu ve Eğitim Merkezi, Aile Okulları, Hanım Konakları, Aile Birimi, Hukuk Birimi, kurs merkezleri, eğitim, kültür, spor tesisleri yaptık. Kadınlarımız ne kadar donanımlı olursa geleceğimiz de o kadar iyi olur. Bunun bilincinde olarak kadınlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Şehir ve Kadın sempozyumumuz da bu anlamda yaptığımız tüm binalardan, yollardan daha önemlidir.”

ULUSLARARASİ 5. SEMPOZYUM

Sempozyum Koordinatörü Prof. Dr. Osman Köse de, Canik Belediyesi’nin öncülüğünde daha önce bir çok sempozyum düzenlediklerine işaret ederek, “Bilim, Ahlak ve Sanat Bağlamında Çağdaş İslam Algıları, Tarih Boyunca Karadeniz Ticareti ve Canik, Samsun – Canik ve Değerleri ile Şehir ve Çocuk olmak üzere uluslararası 4 Sempozyum düzenledik. Sempozyumlarında çok değerli bilim insanlarımızı şehrimizde buluşturduk ve bu önemli çalışmaları kitaplaştırarak hem kalıcı hale getirdik hem de bu değerli bilgilerden çok daha fazla insanımızın ve şehrimizin istifade etmesini sağladık. Şimdi 5. Olarak Geçmişten Günümüze Şehir ve Kadın Sempozyumumuzu da kitaplaştıracağız” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ KONULAR MASAYA YATİRİLACAK

Açılış töreninin ardından sempozyuma katılan bilim adamları 4 ayrı salonda konu başlıklarını masaya yatırdı. Üç gün sürecek veönemli konu başlıklarının konuşulacağı sempozyum boyunca "İlkçağda Kadın ve Şehir", "Ortaçağda Kadın ve Şehir", "Dinlerde Kadın", "İslam Dünyasında Kadın ve Şehir", "Müslüman Türk Devletlerinde Kadın ve Şehir", "Osmanlı’da Kadın ve Şehir" ile "Cumhuriyet Döneminde Kadın ve Şehir" konuları masaya yatırılacak.